عرق کردن یا تعریق چیست؟
عرق کردن چه فوایدی برای بدن دارد؟
۱. پیشگیری از سنگ کلیه: تحقیقات نشان میدهند کسانی که به طور منظم ورزش میکنند و آب زیادی مینوشند، جلوی تشکیل سنگ کلیه را میگیرند. عرق کردن طی ورزش باعث میشود بدن نیاز بیشتری به آب پیدا کند و نوشیدن آب زیاد کلیهها را تمیز میکند.
۲. پیشگیری از بیماریهای عفونی و سرماخوردگی: عرق ریختن در مبارزه با میکروبهای سل و دیگر عوامل بیماریزا و خطرناک مؤثر است. عرق شامل پپتیدهای ضد میکروب مؤثر در برابر ویروس، باکتری و قارچ است. پروتئین درمسیدین که آنتی بیوتیک طبیعی و مؤثر در مقابله با میکروب سل و دیگر بیماریزاهاست، در نمک که ازجمله در عرق اسیدی وجود دارد، تأثیر طولانی مدتتری در مقایسه با آنتی بیوتیکهای سنتی دارد.
۳. کاهش احتمال ابتلا به آکنه: عرق مواد مضر حاوی باکتری را که باعث جوش میشوند، از بدن خارج میکند. غدد عرق به میزان قابل توجهی بدن را از شر این مواد مضر و سایر آلوده کنندههای خطرناک خلاص میکنند.
۴. تسهیل روند بهبود زخمها: غدد عرق محل ذخیره سلولهای بنیادی بالغ هستند که در فرآیند بهبودی و بسته شدن زخمها نقش دارند. این غدد یک نوع از غدد عرق موجود در بدن هستند که به تعداد زیاد روی سطح پوست سراسر بدن وجود دارند.
علت بوی بد عرق بدن چیست؟
تعریق بیش از حد چیست؟
انواع تعریق شدید یا هایپر هیدروزیس
۱. تعریق موضعی (عرق کردن زیاد اولیه یا کانونی)
۲. تعریق عمومی (عرق کردن زیاد ثانویه)
علت عرق کردن زیاد بدن چیست؟
۱. افت قند خون: اگر در محیطی با دمای عادی و متوسط حضور دارید و بهشدت عرق میکنید، ممکن است افت قند خون علت اصلی این شرایط باشد. تعریق میتواند نشانهای از افت قند خون خفیف باشد، زمانی که قند خون به زیر ۷۰ میلیگرم در هر دسی لیتر رسیده است. هنگامی که قند خون افت میکند، تعریق بیشتر مواقع در پشت گردن و خط مو صورت میگیرد. به این شرایط هنگام شب باید توجه داشته باشید؛ زیرا فرد ممکن است در خواب بهشدت عرق کند و متوجه آن نباشد که این شرایط به نام هیپوگلیسمی شبانه نیز شناخته میشود.
۲. نیاز به سدیم بیشتر: اینکه عرق مقادیری نمک را در خود دارد، سبب میشود که ما با از دست دادن آن به سدیم بیشتری احتیاج داشته باشیم. در مواقعی که عرق کردن سبب ایجاد سوزش چشمها، خراشیدگیها یا زخمهای موجود روی سطح پوست شود، احساس بدی را روی پوست بدنتان به وجود آورد و یا لکههای سفیدی را روی لباستان باقی بگذارد، این درست زمانی است که شما به مصرف بیشتر سدیم احتیاج دارید.
۳. بارداری یا یائسگی: هورمونهای ترشح شده طی بارداری و افزایش سوخت و ساز بدن میتواند باعث تحریک غدد عرق و افزایش تعریق میشود. طی یائسگی نیز ترشح کم هورمون استروژن بر هیپوتالاموس و دمای بدن اثر میگذارد و باعث گرگرفتگی زنان یائسه میشود. برای دفع گرمای اضافی رگهای خونی در پوست گشاد میشوند و غدد عرق را به فعالیت وادار میکنند. با این کار احساس برافروختگی کم میشود.
۴. استرس: استرس، عصبانیت و خجالت میتواند دلیلی برای عرق کردن باشد. فشار روحی باعث فعالیت غدد عرق در کف دستها و پاها میشود. به این دلیل است که هنگام عصبی بودن دستها میلرزند.
۵. مبارزه با یک بیماری: زمانی که بیمار میشوید یا در شرف ابتلا به یک بیماری هستید، بدن برای مبارزه با عفونتهایی که به آن راه یافته است، شروع به مبارزه میکند که یکی از نتایج این مبارزه تعریق است. البته در این زمان عرق ممکن است بوی بدتری نسبت به حالت معمول آن داشته باشد. درنتیجه زمانی که بیش از اندازه و با بوی متفاوتی عرق میکنید، این امکان وجود دارد که در حال ابتلا به یک بیماری واگیر دار باشید.
۶. عوارض جانبی برخی داروها: تعریق یکی از عوارض جانبی داروهاست از جمله داروهای ضدافسردگی، داروهای غیراستروئیدی ضد التهاب، داروهای فشار خون، داروهای سرطان و برخی داروهای دیابت.
عوارض جانبی تعریق زیاد چیست؟
۲. اثرات اجتماعی و عاطفی: دستهای پوشیده از عرق و لباسهای خیس میتوانند اثرات ناخوشایندی بر روابط اجتماعی بگذارند. درواقع بوی بد ناشی از عرق بدن و لباسهای خیس ممکن است دیگران را از ما دور کند و حتی خود ما را دچار شرمساری و انزوا کند. این امر قطعاً میتواند اثرات زیانباری بر روابط کاری و عاطفی ما داشته باشند.
تعریق شدید یا هایپر هیدروزیس چگونه تشخیص داده میشود؟
۱. تست نشاسته و ید: ابتدا مقداری از یک محلول یددار در ناحیهای که زیاد عرق میکند، ریخته میشود؛ سپس روی آن نشاسته پاشیده میشود. رنگ آبی تیره یا بنفش مناطق تعریق بیش از حد را نشان میدهد.
۲. آزمون کاغذ: در این تست یک نوع کاغذ خاص در ناحیهای که زیاد عرق میکند، قرار میدهند. بعد از اینکه عرق با کاغذ جذب شد، آن را وزن میکنند. وزن کاغذ میزان عرق جذبشده را نشان میدهد. مقدار مشخصی از این وزن نشان دهنده سلامت فرد و بیشتر از آن احتمالاً دلیلی بر ابتلای فرد به هایپرهیدروزیس است.
تعریق شدید یا هایپر هیدروزیس چگونه درمان میشود؟
۱. ضد عرقهای موضعی حاوی کلرید آلومینیوم: این محصولات معمولاً اولین قدم در درمان تعریق هستند که به صورت موضعی در ناحیه مورد نظر استفاده و روز بعد شسته میشود. به بیماران توصیه میشود که لباسهای نخی گشاد و راحت بپوشند و در صورت نیاز از پدهای جاذب عرق استفاده کنند.
۲. روش یونتوفورزیس: اگر ضد عرق آلومینیوم کلرید موثر نباشد، میتوان از یونتوفورزیس برای درمان استفاده کرد. در این روش ناحیه تحت درمان مثلا دست و یا پاها در ظرف آبی با عمقکم قرار میگیرد که به دستگاه یونتوفورزیس متصل است؛ سپس جریان الکتریکی با ولتاژ کم از ناحیه تحت درمان عبور میکند. برای زیر بغل الکترودها و پدهایی روی ناحیه قرار داده میشود و سپس به دستگاه متصل میشوند. درمان هرچند روز یکبار در دو هفته اول انجام میشود و میزان تعریق شدید در بیشتری بیماران بعد از حدود ۴ تا ۷ جلسه درمان کاهش مییابد یا حتی متوقف میشود. برای حفظ اثر درمان جلسات بعدی هفتگی یا دو هفته یکبار انجام میشود.
۳. تزریق سم بوتولینوم: اگر درمانهای دیگر برای بهبود تعریق بدن موثر نباشند، سم بوتولینوم که در ایران به نام بوتاکس شناخته میشود، انتخابی محبوب است. سم بوتولینوم نمیتواند این عارضه را برای همیشه درمان کند؛ ولی درمان موقتی برای هایپرهیدروزیس است که میتواند شما را برای مدتی از تعریق بیش از حد خلاص کند. این سم به پوست تزریق میشود و اعصاب غدد ترشح کننده عرق را مسدود میکند و مانع از تولید عرق میشود. اگرچه این روش بسیار موثر است، در صورتی که برای درمان دستها و پاها استفاده شود، ممکن است دردناک باشد، مگر اینکه از بیحسی موضعی استفاده شود. درمان با بوتاکس نیز باید هر ۳ تا ۶ ماه یک بار تکرار شود تا اثر آن ماندگار بماند.
۵. لیزر SweatX: این دستگاه از برند آلما لیزر روشی نوین، بیخطر و موثر در درمان هایپرهیدروزیس است. این روش روشی سریع و بیدرد در درمان تعریق شدید و بوی ناخوشایند بدن است. این دستگاه با انتقال دقیق و کنترل شده انرژی به محل تحت درمان کار میکند که غدد عرق را به طور گزینشی هدف قرار میدهد.
۶. جراحی: در صورتی که تمام درمانهای غیر جراحی موثر نباشند، جراحی نیز گزینهای برای درمان هایپرهیدروزیس است. دو نوع درمان جراحی برای این عارضه وجود دارد که یکی شامل برداشتن غدد عرق از زیر بغل است و دیگری قطع اعصابی که در کنار غدد لنفاوی هستند. روش جراحی تهاجمیتر و دارای نتایج ماندگاری است که به بیهوشی عمومی نیاز دارد.
روشهای خانگی برای درمان تعریق شدید
۲. به طور مرتب آب بنوشید: این کار علاوهبر خنک نگه داشتن بدن شما از گرمازدگی نیز جلوگیری میکند.
۳. از تکنیکهای آرامشبخش استفاده کنید: تنشهای بیش از حد روزانه و استرس باعث تعریق بیشتر میشود. برای کاهش تعریق کمی آرامتر باشید و استرس خود را کنترل کنید.
۴. مصرف نوشیدنیهای کافئیندار را محدود کنید: نوشیدن برخی مایعات ازجمله چای، قهوه و نوشابههای کولا میتواند باعث افزایش تعریق در فصلهای گرم شود؛ پس مصرف آنها را به حداقل برسانید.
۵. کمتر ادویه استفاده کنید: غذاهای کمادویه بخورید و تا حد امکان از خوردن غذاهای تند و فلفلی پرهیز کنید.
۶. دوش گرفتن: روزانه دوش بگیرید.
۷. کفش و جوراب مناسب بپوشید: کفشها و جورابهای ساخته شده از الیاف طبیعی استفاده کنید.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 30,نوامبر,2024